Dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK z Wydziału Nauk Historycznych został laureatem nagrody Ars Coquinaria przyznawanej przez Akademię Gastronomiczną w Polsce. Naukowca z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu wyróżniono w kategorii "Przyjaciel Smaku".
Podczas gali, która 21 marca odbyła się w warszawskim Hotelu Bristol, uroczyście wręczono nagrody AIG Prix przyznawane przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną (AIG) z siedzibą w Paryżu oraz nagrody Ars Coquinaria, których laureatów wskazuje polski oddział organizacji - Akademia Gastronomiczna w Polsce.
Wyróżnienie Ars Coquinaria zostały przyznane w trzech kategoriach: „Mistrz Mistrzów”, „Polski Produkt” i „Przyjaciel Smaku”. W tej ostatniej, w której nagradza się osoby szczególnie przyczyniające się do rozwoju i podnoszenia poziomu polskiej gastronomii, doceniono dr. hab. Jarosława Dumanowskiego, prof. UMK, kierownik Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK.
Działania Akademii Gastronomicznej w Polsce, jako jednej z narodowych Akademii wchodzących w skład AIG, ukierunkowane są na rozwijanie i propagowanie szeroko pojętej polskiej sztuki kulinarnej oraz wspieranie inicjatyw sprzyjających promowaniu narodowej sztuki gastronomicznej. Co za tym idzie, zmierzają do ochrony polskiego dziedzictwa narodowego.