Kontakt ul. Bojarskiego 1, 87-100 Toruń
tel./fax: +48 56 611-37-12
e-mail: dziekanat_wnh@umk.pl

Dr hab. Ihor Lylo o łańcuckim menu

Uśmiechnięty mężczyna w średnim wieku, z krótkim zarostem, siedzi na tle okna i patrzy w kierunku osoby fotografującej.
Dr hab. Ihor Lylo fot. nadesłane

We wtorek 14 stycznia 2025 roku, dzięki Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK, w Collegium Humanisticum będzie gościł dr hab. Ihor Lylo (obecnie Visitor Assistant Professor University of California i University of Kansas), który przedstawi wykład Smak, władza i tożsamość. Menu dziedziców Łańcuta (1861-1944).
Rozpoczęcie o godzinie 12.00 w Sali Rady Wydziału (C.0.39; ul. W. Bojarskiego 1, Toruń).
 
Zachowane w Archiwum Potockich z Łańcuta menu i powiązane z nimi wykazy produktów, pozwalają na systematyczne badania nad jedzeniem tak arystokratów, jak i ich pracowników. Dokumentacja daje szansę na wyjście poza ramy opowieści o życiu codziennym. Pokazuje ona wybory żywieniowe z punktu widzenia estetyki (smaku), jak i władzy oraz tożsamości. Praktyki dziedziców Łańcuta są ukazane w długiej perspektywie czasowej w kategoriach rytmu natury i kultury. Struktura posiłków jest zestawiana z ich wartością w porównawczym ujęciu społecznym, a całość tworzy opowieść o religii, hierarchii, tradycji, polityce i tożsamości.

 
Dr hab. Ihor Lylo w 2019 roku obronił pracę habilitacyjną na Uniwersytecie Narodowym imienia Iwana Franki we Lwowie. Od 2022 roku Visitor Assistant Professor University of California i University of Kansas (USA). Stypendysta Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej NAWA (program Polonista) na UMK. Autor prac o kuchni lwowskiej i galicyjskiej.

pozostałe wiadomości